Ռոմի հումքի վերամշակման արտադրութունը լինում է երկու տեսակ՝ գյուղատնտեսական և արդյունաբերական։Արդյունաբերական Ռոմը պատրաստվում է հոսքից որը առաջանում արդյունաբերության ընթացքում մնացած շաքարից։Եղեգի հյութը եփվում է և դա էլ հենց դառնում է հոսքը։
Իսկ ինչու°մ է կայանում գյուղատնտեսական Ռոմի արտադրությունը։ Այս պրոցեսում ևս օգտագործվում է եղեգի հյութը սակայն այս դեպքում նրանից տարանջատման միջոցով ստանում են սպիրտ։Ինչպես տեսնում եք շաքարի արտադրության հետ այն ոչ մի կապ չունի։
Սակայն յուրաքանչյուր տեսակի Ռոմի պատրաստման ժամանակ առաջնային էտապը նույնն է ։Թփի ներքևի ցողունի հատվածը մանրեցվում է,քանի որ հենց այդ մասում է ավելի շատ լինում հյութը։Ապա ստացված մասսայից առանձնացվում է հյութը ,որը ենթակա է մաքրման և ֆիլտրացիայի։Հետո հյուտը տաքացվում է,ստացվում է սիռոպանման զանգված և սկսում է բյուրեղանալ։Բյուրեղները սկսում են առանձնանալ հյութից ցենտրիֆուգների միջոցով,վերամշակվում են ,այդպիսով դառնալով շաքար։
Իսկ ինչ անել մնացած հյութի հետ։Այն լցվում է հատուկ տարաների մեջ,ավելացվում է փխրեցուցիչ և ջուր։Երբ խմորման պրոցեսը վերջանում է,տարաների պարունակությունը տարանջատվում է։Շատ հաճախ Ռոմի արտադրության մեջ օգտագործում են տարբեր հավելումներ՝դարչինին,մրգային էսենցիիայի և այլ բաների տեսով։Դատալիս է խմիչին բույր և խոնավություն։Գուղատնտեսական Ռոմի արտադրութունը հիմնված է ֆրանսիական արտասահմանյան տարածքներում և առավելապես Գաիթիում։Ինչպես արդեն նշեցինք եղեգի հյութի խմորումը տեղի է ունենում փխրեցուցչի օգնությամբ։Ստացված խառնուրդը պետք է տարանջատված լինի և արդեն հետագաում դրանից ստացվում է Ռոմի սպիրտ ,որի թնդությունը 55 տոկոս է կազմում։
Սպիրտի թուլացման համար օգտագործում են տարանջատող ջուր ,որից հետո իրականացվում է վերջնական էտապը՝կաղնու փայտից պատրաստված տակառներում լցնելը։Դրա շնորհիվ Ռոմը ստանում է յանտարի բնորոշ գույն ։Երբեմն Ռոմը պահվում է երկաթյա տարաներում է և լինում է անգույն։